Consiliere psihologica
Consililerea se axeaza pe probleme specifice si are rolul de a ajuta clientii sa le gestioneze. Se pune accent pe rezolvarea unei probleme, invatarea unor tehnici pentru gestionarea stresului, etc. In mod obisnuit, consilierea dureaza mai putin decat psihoterapia.
Psihoterapie individuala
Psihoterapia ia in calcul mai multe aspecte decat consiliere, vizeaza modurile de gandire si comportament ale persoanei care au legatura cu problemele emotionale din prezent. Cand vorbim despre depresie, diferite tulburari de anxietate (de ex. anxietate sociala, tulburare de panica), tulburari alimentare, tulburarea bipolara, etc., este necesar un demers psihoterapeutic.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala evidentiaza rolul gandirii in producerea emotiilor si comportamentelor noastre. Ideea de baza este ca felul in care noi interpretam ceea ce se intampla in viata noastra determina emotiile si comportamentele noastre. Cu alte cuvinte, nu evenimentele din viata noastra sunt direct responsabile pentru felul in care ne simtim, ci felul in care noi le interpretam. Sigur ca evenimentele din viata noastra sunt importante si ele nu sunt in nici un caz neglijate in psihoterapie. Ori de cate ori este posibil si dezirabil, incurajez o astfel de schimbare.
De-a lungul timpului, mintea noastra sintetizeaza informatiile din jurul nostru in categorii relevante pentru noi – ceea ce noi numim scheme cognitive. Foarte multe dintre aceste scheme sunt utile si ne ajutam sa navingam cu succes prin multitudinea de informatii din jurul nostru. Altele, insa, functioneaza in detrimentul nostru. Scheme de tipul Nu contez, Nu pot avea incredere in nimeni, Orice as face voi fi parasit – vor avea un impact negativ considerabil in viata noastra emotionala si, cu siguranta, vor afecta relatiile noastre semnificative, atingerea obictivelor profesionale si personale. Multe dintre aceste moduri de gandire ne influenteaza fara ca noi sa fim intotdeauna constienti de ele. De multe ori avem reactii emotioanele pe care nu le intelegem, nu intelegem de ce le avem sau de ce acum. Intr-un demers terapeutic, vom explora aceste tipare de gandire si comportament relevante pentru obiectivele dumneavoastra.
Dezvoltare personala
Dezvoltarea personala se refera la un proces continuu de autocunoastere, pentru care puteti opta atunci cand nu aveti o tulburare emotionala si nici alte probleme presante. Tehnicile folosite in mod obisnuit in psihoterapie si consiliere va pot ajuta sa va imbunatatiti viata emotionala, sa cultivati relatii semnificative si sa va atingeti obiectivele. Ideea de la baza dezvoltarii personale este ca absenta tulburarilor emotionale nu inseamna neaparat o viata implinita.
Psihoterapie/Consiliere online
Pentru persoane care nu pot ajunge la cabinet, exista posibilitatea de a avea sedinte online, prin intermediul programului Skype.