Articole

Informatii utile, Va puteti imbunatati stilul de viata acum.

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Mintea noastra “lucreaza” mereu. Fie ca suntem sau nu concentrati pe o anumita sarcina, in spatiul constiintei noastre apar si dispar o multitudine de ganduri. Unele sunt simple descrieri ale evenimentelor exterioare, altele sunt amintiri, franturi de conversatii, asocieri mentale care uneori ni se par banale, alteori absurde, iar de cele mai multe ori nici nu le observam. De fapt, putine dintre aceste ganduri au “privilegiul” de a ajunge in campul atentiei noastre. Gandurile care sunt relevate pentru schemele noastre cognitive, pentru valorile sau convingerile noastre sunt, in general, mai usor observate de noi.

Cand apar anumite ganduri intruzive care nu sunt in acord cu valorile noastre, felul in care ne raportam la ele este esential. Sa luam spre exemplu gandul As putea sa imi fac rau. Putem fi cu totii de acord ca nu este un gand placut, ne poate trece un fior rece pe spate daca avem imaginea mentala a acestui act. Cu toate acestea uitam destul de repede, asa cum procedam cu majoritatea gandurilor sau imaginilor  care nu sunt folositoare pentru noi. Dar daca urmatoarele ganduri sunt de tipul – Daca am gandul acesta pentru ca eu chiar imi voi face rau? Daca data viitoare cand imi apare acest gand chiar voi actiona? De ce am eu astfel de ganduri? Nu ar trebui sa am astfel de ganduri! Oare asta inseamna ca este ceva in neregula cu mine? Oare imi pierd controlul asupra mintii mele? – vor crea foarte multa anxietate si vor ramane mai mult timp prezente in minte.  In timp, acestea ganduri pot deveni obsesive, ocupand chiar si cateva ore pe zi si producand mult distres. Obsesiile pot fi ganduri sau imagini nedorite, respingatoare care sunt in disonanta puternica cu propriile valori si standarde de moralitate.

Cele mai comune teme pentru obsesii  sunt legate de:

  • Teama de contaminare, boala – Nu pot atinge manerul usii pentru ca e plin de microbi si ma pot imbolnavi.
  • Siguranta personala si a celor din jur – Daca nu am inchis usa si vor intra hotii? sau Daca am uitat aragazul pornit si va avea loc o explozie?
  • Violenta si ranire – Daca am lovit biciclistul pe langa care am trecut cu masina? sau Daca imi voi face rau?
  • Acte sexuale care provoaca repulsia
  • Imoralitate si religie – blasfemii, obsesii sub forma unor injuraturi in biserica sau in timpul rugaciunii, etc.
  • Ordine, simetrie, exactitate.

In functie de continutul lor, obsesiile pot duce la mai multe stari emotionale: anxietate, repulsie, vinovatie, rusine. Persoanele care au aceste obsesii folosesc diverse strategii pentru a reduce intensitatea emotiilor neplacute pe care le resimt – ceea ce numim compusii. Compulsiile pot presupune o actiune manifesta (cum ar fi spalarea repetata pe maini pentru a neutraliza gandul Am microbi pe maini pt ca am atins manerul sau verificarea repetata daca este inchisa usa) sau un act cognitiv (repetarea unei rugaciuni, a unor fraze, numararea pana la un anumit numar). Persoanele care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva isi dau seama ca aceste compulsii sunt exagerate, insa simt un impuls puternic de a le face – de exemplu pot avea un anumit ritual de a face dus si simt o nevoie puternica de a o lua de la capat daca gresesc ordinea. Strategiile de neutralizare reduc anxietatea pe moment, insa pe termen lung sunt contraproductive. Apare foarte repede un cerc vicios, in care cu cat se incerca mai mult neutralizarea gandurilor, cu atat energia devotata lor le face mai prezente in spatiul mental. Totodata, se intareste asocierea obsesie-compulsie prin mecanismul conditionarii si, in timp, compulsiile sunt tot mai greu de controlat.

Calitatea vietii este puternic afectata, increderea in sine este mai scazuta avand in vedere controlul scazut asupra compulsiilor. Compulsiile pot ocupa foarte mult timp, interfereaza cu alte sarcini, preocupari, interese. De asemenea, se evita si anumite situatii care sunt strans legate de obsesii. O persoana cu obsesii legate de ranirea celorlalti ar putea sa nu mai conduca, de teama ca ar putea lovi accidental pe cineva sau ar putea evita folosirea obiectelor ascutite de teama ca s-ar putea rani sau ar putea rani pe altcineva.

Aceasta prezentare nu este nici pe departe una exhaustiva. Cred ca este important sa retineti ca tulburarea obsesiv-compulsiva se poate trata. Prin terapie cognitiv-comportamentala veti invata cum sa va raportati diferit la gandurile dumneavoastra obsesive si cum sa reduceti  compulsiile prin tehnici de expunere. Nu trebuie sa va fie teama sau rusine sa vorbiti la terapie despre gandurile pe care le aveti. Nu uitati, exista carti si articole despre aceste ganduri, deci cu siguranta nu este atat de neobisnuit sa le aveti.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Mintea noastra “lucreaza” mereu. Fie ca suntem sau nu concentrati pe o anumita sarcina, in spatiul constiintei noastre …

Anxietatea sociala

Cu toti simtim “emotii” sau “fluturi in stomac” in situatiile in care performanta ne este evaluata, la un interviu …

Depresia

 “ De la o vreme - nu stiu nici eu din ce pricina - mi-a pierit toata veselia si m-am lasat de toate deprinderile si îndeletnicirile …