Articole

Informatii utile, Va puteti imbunatati stilul de viata acum.

Tulburare de panica

Atacul de panica

Ce inseamna un atac de panica?

Un atac de panica presupune cateva momente de frica intensa, disconfort puternic sau chiar spaima, in care apar mai multe simptome fizice neplacute. Atacurile de panica apar de obicei brusc si ating nivelurile maxime de anxietate in aproximativ 10 minute. In continuare enumar cele mai frecvente senzatii din atacurile de panica:

  • Rtm cardiac crescut sau palpitatii
  • Transpiratie
  • Tremuraturi sau frisoane
  • Senzatie de sufocare sau senzatia lipsei de aer
  • Senzatia de nod in gat
  • Presiune sau disconfort la nivelul toracelui
  • Greata sau disconfort abdominal
  • Ameteala, senzatia de lesin sau de pierdere a echilibrului
  • Senzatia de derealizare sau depersonalizare
  • Senzatia de amorteala sau furnicaturi

Avand aceaste senzatii pe care nu si le pot explica, oamenii se tem ca ceva foarte grav se intampla cu ei – ca ar putea suferi un atac de cord sau ca aceste senzatii sunt simptomele unei tumori cerebrale. Alteori se pot teme ca ar putea sa isi piarda controlul sau sa innebuneasca.

Experienta unui atac de panica poate fi traumatizanta, oamenii care au trait aceste stari de panica le descriu ca fiind niste clipe de  spaima sau chiar teroare. Desi un durata unui atac de panica nu depaseste, de obicei, mai mult de 30 de minute, starea de neliniste se poate mentine mult timp. In plus, aceasta hiperactivare fiziologica presupune un consum crescut de resurse si oamenii se pot simti foarte obositi dupa un atac de panica.

Avand in vedere frica intensa traita, tendinta naturala este evitarea, de a incerca impiedicarea unui nou atac. Se stabilesc foarte repede niste asocieri mentale intre anumite activitati sau locuri si atacurile de panica. Daca, de exemplu, primul atac de panica a avut loc intr-o sala de cinema, aceasta va fi evitat pe viitor pentru a reduce posibilitatea ca atacul se repete. Frica insa se generalizeaza foarte repede si in timp tot mai multe situatii vor fi asociate cu posibilitatea declansarii unui atac de panica, si implicit vor fi evitate. Daca initial se evita salile de cinema, ulterior se evita si alte spatii intunecate sau aglomerate – ex. sali de teatru, mall-uri, supermarketuri. Persoanele cu atacuri de panica au tendinta de a evita resturantele, mall-urile, calatoriile cu metroul,autobuzul sau trenul, sofatul, situatiile in care sunt singuri acasa sau departe de casa, plimbarea pe strada singuri. Aceasta evitare se refera in special la situatiile in care fuga ar fi dificila (sau jenanta) sau in care este putin probabil sa se primeasca ajutor in cazul in care apar simptomele unui atac de panica.

In incercarea de a isi controla panica, oamenii isi restrang activitatile tot mai mult si isi creeaza o “zona de siguranta”. In acelasi scop, ei pot dezvolta o rutina zilnica – urmarea unei anumite rute pentru a ajunge la serviciu, mersul la cumparaturi doar in compania unei anumite persoane, pastrare unui medicament in geanta sau in masina, etc. Pe termen lung aceasta rutina este contra-productiva pentru ca mentine starea de anxietate.  In cazuri extreme, persoanele pot reduce complet contactul cu exteriorul ramanand izolate in casa – lucrand de acasa, facand cumparaturi online, etc.

Tulburarea de panica se rasfrange asupra intregii personalitati. Oamenii ajung in postura in care nu se mai recunosc. Oamenii care inainte se bucurau de viata, observa ca tot mai putine lucruri le aduc placere, ca nu mai au aceeasi energie sau motivatie si ca acum precocuparea lor centrala este panica. Viata sociala are de cele mai multe ori de suferit, pentru ca indivizilor cu panica le este din ce in ce mai greu sa se relaxeze si sa se bucure de compania prietenilor. De asemenea, poate fi tot mai dificil sa isi asume anumite roluri in familie si la serviciu. Dupa doar cateva luni cu tulburarea de panica, perspectiva asupra propriei persoane se poate schimba dramatic. Si asta pentru ca totul in viata lor se schimba dramatic – panica, spaima, oboseala, izolare sociala – si nu stiu ce anume sa faca. Nu pot controla senzatiile fizice si emotiile foarte puternice si simt ca isi pierd controlul in propria viata. Si astfel ajung sa se simta neajutorati,  descurajati si isi pierd increderea in propria persoana. Multe persoane au si episoade de panica nocturna, care nu fac decat sa creasca sentimentul de incontrolabilitate.

Sunt inca foarte multe lucruri care se pot spune despre panica.  Esential este sa intelegeti ca tulburarea de panica se poate trata. Alaturi de experienta clinica, multe studii sustin eficienta psihoterapiei cognitiv-comportamentale in tulburarea de panica.  Daca recunoasteti simptomele mentionate la dumneavoastra sau la cineva cunoscut, este important sa cereti ajutor.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Mintea noastra “lucreaza” mereu. Fie ca suntem sau nu concentrati pe o anumita sarcina, in spatiul constiintei noastre …

Anxietatea sociala

Cu toti simtim “emotii” sau “fluturi in stomac” in situatiile in care performanta ne este evaluata, la un interviu …

Depresia

 “ De la o vreme - nu stiu nici eu din ce pricina - mi-a pierit toata veselia si m-am lasat de toate deprinderile si îndeletnicirile …