Depresia
“ De la o vreme - nu stiu nici eu din ce pricina - mi-a pierit toata veselia si m-am lasat de toate deprinderile si îndeletnicirile mele, si ma simt atît de coplesit de aceasta toana rea, încît si minunata alcatuire care e pamîntul îmi pare doar o stînca stearpa. Vedeti voi, acel prea frumos baldachin, vazduhul, mîndra bolta ce atîrna asupra-ne, ca un acoperamînt falnic, batut în scîntei de aur, nu e pentru mine altceva decît un valmasag de miasme spurcate si rau mirositoare. Ce lucru desavîrsit e omul ! Ce aleasa îi e cugetarea! si cît de nemasurate însusirile! Ce falnic si minunat în portul si miscarile sale! întocmai ca un înger în fapte si ca un zeu în nazuintele lui. Podoaba luminii! Pilda a vietatilor! si totusi ce e pentru mine aceasta mîna de lut ?”
Hamlet, W. Shakespeare
Asa cum este sugerat si in citat, persoanele deprimate resimt tristete mai tot timpul si renunta la din ce in ce mai multe activitati pentru ca isi pierd interesul pentru ele, sau pur si simplu pentru ca nu mai resimt nici un fel de placere facandu-le.
In depresie apar si o serie de simptome fiziologice, cum ar fi: cresterea sau scaderea apetitului, insomnia sau hipersomnia, agitatia sau lentoarea psihomotorie, oboseala, lipsa de energie, diminuarea capacitatii de gandire sau de concentrare. A. Beck, parintele psihoterapiei cognitive, marturisea ca este intrigat de acest paradox al depresiei: o tulburare care sfideaza legile naturii - instinctul de conservare, instinctul matern, instictul sexual sau cel al placerii; O tulburare in care dorintele umane normale sunt anihilate, si in care chiar functii biologice vitale, cum ar fi mancatul sau somnul, sunt atenuate.
Cand sufera de depresie, oamenii tind sa se invinovateasca aproape pentru orice, isi spun ca sunt inutili si isi pun la indoiala propria valoare. Si indiferent de realizarile lor profesionale sau personale, indiferent ce le spun cei din jur, convingerea lor ramane neschimbata. Distorsiunile cognitive sunt foarte puternice in depresie si sunt foarte rezistente la schimbare. De foarte multe ori sunt incalcari flagrante ale evidentei - insa privind lumea prin valul depresiei, persoana nu constientizeaza lucrul acesta. Asa cum o tanara anorexica se poate considera grasa la 40 de kg, asa si in depresie realitatea este adesea deformata.
Intr-un episod depresiv oamenii isi pierd speranta ca lucrurile pot fi mai bune. Isi pierd speranta ca pot iesi din starea aceasta de profunda tristete si nici nu isi mai pot imagina un viitor. In aceste momente dificile, se gandesc din ce in ce mai des la moarte si uneori au idei suicidare.
Desigur, persoanele care sufera de depresie nu au neaparat toate simptomele mentionate mai sus. La fel cum nu toate persoanele care sufera de depresie sunt afectate in aceasi masura de aceasta tulburare. Pentru a intelege depresia, si in general probleme psihologice, este util sa ni le imaginam ca pe un continuum, de la o intensitate scazuta la una puternica. Daca depresia este una usoara sau moderata, este indicat ca oamenii sa se adreseze cat mai repede unui specialist, pentru a evita complicatiile. Studiile arata ca in timp, evenimentele "necesare" pentru a declansa un episod depresiv sunt tot mai scazute in intensitate. Cu alte cuvinte, cu cat o persoana a avut mai multe episoade depresive (netratate corespunzator), cu atat creste probabilitatea sa aiba un alt episod depresiv, chiar si atunci cand se confrunta cu evenimente negative cu intensitate scazuta.
Pe langa o serie de simptome ce pot fi cu usurinta descrise, depresia este de multe ori o grea incercare pentru cel suferind - o stare de tristete si disperare ce pare ca nu se mai termina. Este foarte important sa intelegem ca persoana depresiva traieste realmente o drama interioara si nu reuseste sa gaseasca o solutie. Daca ne gandim ca toata informatia este trecuta printr-un filtru negativ al gandirii, capacitatea de concentrare este scazuta si mai adaugam si problemele de somn, este usor de inteles ca dificultatea de a iesi din depresie nu este un "esec al vointei"!
Daca recunoasteti la dumneavoastra cateva dintre simptomele de mai sus, nu ezitati sa cereti ajutor. Daca ati suferi de pneumonie, cel mai probabil, ati merge urgent la doctor pentru tratament. De ce nu ati face acelasi lucru si cand vine vorba de sanatatea dumeavoastra psihica?
Write a Comment